MUZIČKA A MUZYKA JANA KARPIELA-BUŁECKI V HLAVE 22 – 8.11.2013

Najslavnejší žijúci poľský goral – muzikant a spevák, je určite Jan Karpiel Bulecka. Presne tento človek nás 8. novembra 2013 aj so svojou kapelou navštívi v Hlave XXII. Tešíme sa na neho aj na Vás!

Jan Karpiel Bułecka

8. november 2013, Hlava 22
Začneme večer o 20:00, skončíme postupne.
Vstupné: 4 € (lístky si môžete objednať na mbrunovsky@limba.com alebo kúpiť na mieste pred koncertom/zábavou – pozor, minule bolo naozaj dosť plno, kapacita je obmedzená)
Hrajú a spievajú: Muzyka Jana Karpiela-Bułecki, Muzička

Trochu o Janovi a jeho Góralskiej muzyce:
S Janom sme sa prvý krát stretli cez nahrávky (teda my jeho, on nás nie). A tie sme veru točili dokola. Určite sa stal jedným z našich muzikantských vzorov. Naživo sme sa prvý krát stretli na festivale v Krakowe. A tam sme si aj spolu zaspievali (video má nesprávny popisok, spieva s nami Muzyka Jana Karpiela-Bułecki nie Trebunie Tutki). Ako obvykle, ukázalo sa, že legenda je normálny sympatický chlap, s ktorým sa dá dobre pokecať, vypiť a zahrať si. Stále mu pozeráme pod prsty – goralská hra má taký zvláštny grif a jemu to ide tak ľahko…

Jan Karpiel „Bułecka“ je dnes už naozaj legendou goralskej hudby. Virtuózny muzikant, multiinštrumentalista, spevák a výborný rozprávač. Znalec nielen goralskej hudby a kultúry, v ktorej priamo vyrastal, ale aj hudobnej tradície ďalších karpatských (najmä slovenských) regiónov. Jan Karpiel pri tom nie je len ortodoxným folkloristom, ale aj zaujímavým experimentátorom. Legendárny je najmä jeho projekt so svetoznámym poľským jazzmanom Zbigniewom Namysłowskym. Pre mnohých muzikantov, ktorí dnes koketujú s myšlienkov „našej world music“ je tento projekt stále veľkým vzorom. Na svojom konte má spoluprácu s mnohými ďalšími telesami, osobnosťami a inštitúciami poľskej hudby a kultúry.

 Muzyka Jana Karpiela-Bułecki

Przyjeżdżając na Podhale, szukacie Państwo wypoczynku, rozrywki, wrażeń estetycznych, a wielu z Was egzotyki i odrębności. W przejawach życia codziennego odrębność ta stopniowo zanika. Trudno już dziś zobaczyć w dzień powszedni górala w stroju, coraz mniej drewnianego budownictwa, na halach umilkły dzwonki. Jedno co żyje i nawet się rozwija to muzyka góralska: nie obędzie się bez niej żadne wesele, chrzciny, imieniny, pogrzeb, jeżeli gramy dla turystów czy przy innych okazjach to gramy przede wszystkim dla siebie.

Muzyka góralska jest tak uniwersalna, że spełnia wszelkie funkcje. Rozwesela, podnosi na duchu, wyciska łzy, wprowadza melancholię. Odrębny charakter wynika z jej pochodzenia. Na jej wyraz złożyło się wiele wpływów ze wszystkich stron Europy. Pod Tatrami zamieszkiwali Polacy, Słowacy, Wołosi, Cyganie, Niemcy, Rusini. Każda z tych nacji miała udział w kształtowaniu się muzyki Podtatrza. Dobierając repertuar staramy się pokazać Państwu wszelkie bogactwo góralskiej muzyki, bo wiemy z doświadczenia, że odbieracie ją jako coś jednostajnego i mało zróżnicowanego.

Karol Szymanowski wyraził się o kiedyś naszej muzyce w sposób następujący:
„W góralskiej muzyce można się na śmierć zakochać albo ją na śmierć znienawidzić, nigdy natomiast nie pozostaje się w stosunku do niej obojętnym.“

Chcielibyśmy abyście ją Państwo pokochali.

Jan Karpiel „Bułecka“

You are currently viewing MUZIČKA A MUZYKA JANA KARPIELA-BUŁECKI V HLAVE 22 – 8.11.2013

Pridaj komentár