DESTILÁT [MUZIČKA]

Po dlhej dobe sme vydali fyzické cédečko. Nájdete na ňom (ak sa Vám dostane do rúk) osviežujúci výber z našej tvorby za posledné roky. Vy, čo naše virtuálne albumy poznáte, už pri letmom pohľade na zadnú stranu Destilátu zistíte, že sa na ňom vyskytujú aj rundy, ktoré nepoznáte. Áno, bol to zámer. Zrejme nie sme celkom na panské huncútstva typu „best of“ a nemali sme to srdce neprihodiť i niečo nové. Náhľad CD si môžete vypočuť tu >>>

Náš zámer vydať toto CD sa navyše ukazuje ako vskutku dobrý nápad. Poprednému svetovému časopisu pre world music fROOTS Destilát očividne zachutil. V čísle VIII/IX 2015 na náš najnovší album uverejňuje recenziu a – čo nás obzvlášť teší – skladba Veš ti zajdu sa objavila na poslednom výberovom CD spomínaného časopisu (a celý album v mesačnom plejliste na fRoots Radio).

Tak teda užite v zdraví; ideálne s vyloženými nohami a prižmúreným pohľadom upreným tesne nad horizont. 

Ak by ste chceli prejaviť záujem o kúpu nového CD alebo aj predchádzajúcich, píšte, prosím, na brdarsky@gmail.com. Cena každého je 7 €, v prípade zásielky poštovné + 2 €.


review destilat

Dusivá atmosféra, starostlivo zvolené harmónie a takmer nebadateľná mimozmyslová symbióza šestice muzikantov/spevákov tvoriacich Muzičku evokujú hrubo tesané a často srdcervúce príbehy slovenského vidieka. V prevažne pastierskych nápevoch sa hmýria známe zvučné a energické motívy. K hudbe pričuchli a učili sa jej mimo brilantných stredoeurópskych konzervatórií, čo ich odbremenilo od klasického prevedenia národnej folklórnej hudby a vyústilo do vášnivého, umne rozháraného a neumelecky objavného prevedenia pre novodobé hlučné publikum.

Kapela bola založená v roku 1990 skôr ako vtip pre potešenie kamaráta na jeho svadbe. Aj vďaka tomu objavili spoločne zdieľané nadšenie pre najranejšie nahrávky tradičnej slovenskej folklórnej hudby a nezaťažení posluchovou tradíciou či klasickým školeným cítením sa odvtedy venujú ich čo najvernejšej reprodukcii.

Vzhľadom na prekvapujúci nedostatok verejného nadšenia pre voľné stiahnutie ich tvorby, Muzička pripravila album, aby bolo čo chytiť a k čomu sa vrátiť. Zaujímavé…

Spolupráca s výbornou maďarskou kapelou Fonó preklenula kontroverznú a často diskutovanú hranicu medzi oboma krajinami. A mnoho podkladového materiálu je u obidvoch kapiel podivne podobného, pútavo zemitého a spontánneho, nie národnobuditeľského.

Veš ti zajdu stelesňuje všetky popísané znaky –silný zvuk v malom kuse s osobitým nástojčivým frázovaním v popredí nad tradičným motívom v intenzívnom prevedení (nahrávku si môžete vypočuť na najnovšom výbere fRoots 55.) Neprehliadnuteľný spev Evy Brunovskej dominuje aj organickému perkusnému zvuku Joj, Devlale so me kerdžom, ktorá plynie od časti ostrého vzdoru k nepokojnej únave vyplývajúcej z dlhých desaťročí do značnej miery smrteľného, ale dobre zahraného gýča.

John Pheby

You are currently viewing DESTILÁT [MUZIČKA]

Pridaj komentár