MUZIČKA A FONÓ ZENEKAR V HLAVE 22 – 17.5.2013

Muzička - Peter a Ivan

Kotlina je super vec. Človek v nej vie vytopiť škvarky, navariť blahodarný guláš či sýtu žinčicu. Aj v tej Karpatskej sa toho za ostatných pár storočí navarilo dosť. Aj horšieho, aj lepšieho.To najchutnejšie z jej útrob by sme vám chceli ponúknuť s muzikou Fonó  z Budapešti v Hlave 22  už 17. mája 2013. Dobrú chuť!

17. máj 2013, Hlava 22
Začneme večer o 20:00, skončíme postupne.
Vstupné: 4 € (lístky si môžete objednať na brdarsky@gmail.com alebo kúpiť na mieste pred koncertom/zábavou – pozor, minule bolo naozaj dosť plno, kapacita je obmedzená)
Hrajú a spievajú: Fonó Zenekar, Muzička

Fonó zenekar

Gergely Agócs – etnomuzikológ, spevák, hráč na ľudové dychové nástroje a frontman kapely FONÓ – žije v Budapešti, ale je rodákom z Fiľakova. Už pred viacerými rokmi medzi nami preskočila iskra a odvtedy sa pravidelne stretávame. Jemu vďačíme za niekoľko našich vystúpení v Maďarsku. Gergely a Fonó pracujú s maďarským folklórom a folklórom iných národov Karpatskej kotliny spôsobom príbuzným Muzičke, navyše majú za sebou veľké množstvo terénnych výskumov u pôvodných nositeľov tradičnej hudobnej kultúry. Viac o FONÓ tu. FONÓ nám určite predstaví aj niečo zo svojho najnovšieho albumu Wild Baroque.

Krst CD Nahrávky tradičnej ľudovej hudby z roku 1958 : OČOVÁ 

Nahrávky tradičnej ľudovej hudby z roku 1958 : OČOVÁ

V roku 1958 vznikla v Československom rozhlase Brno séria veľmi spontánnych nahrávok hudobného folklóru z Očovej, pri ktorej stáli nestor moravskej etnomuzikológie Dušan Holý a Zdeněk Cupák. Akýmsi prostredníkom bol známy rómsky muzikant z Očovej Ján Gašpar-Hrisko ml., vtedajší cimbalista a aranžér Brněnského rozhlasového orchestra lidových nástrojů. Nahrávky sú vzácnym dokumentom hry očovských inštrumentalistov: Juraja Jamrišku, Juraja Ďurečku a Martina Danka, ako aj očovských a zvolenskoslatinských rómskych muzikantov. Popri známom predníkovi Jozefovi Berkym-Dušanovi sa tu objavujú aj vzácne záznamy hry primášov staršej generácie: Jána Gašpara-Hriska st., jeho syna Jozefa Gašpara-Hriska a Jozefa Gergeľa-Totka.

You are currently viewing MUZIČKA A FONÓ ZENEKAR V HLAVE 22 – 17.5.2013

Pridaj komentár